How to: Een minimalistische kerst om niet te vergeten

De feestdagen kunnen voor de meesten van ons stressvol zijn, maar het hoeft niet zo te zijn. Wil je weten hoe je een minimalistische kerst kunt vieren die je nooit zult vergeten? Je kunt een heel fijne kerst hebben die minimaal, opzettelijk en gewoon geweldig is.
Ik zal je laten zien hoe …

Waarom een minimalistische kerstmis?

Laten we eerst eens kijken naar waarom iemand überhaupt een ” Merry little Christmas ” zou willen hebben. Je hoeft jezelf tenslotte niet als een minimalist te beschouwen om dit jaar een meer minimale kerst te wensen.

Het hebben van een meer minimalistische kerst kan lijken alsof het het plezier uit Kerstmis zou halen. Maar ik zou zeggen dat het de kerst weer leuk maakt!

Hier zijn slechts een paar redenen om een ​​meer minimalistische kerst te hebben:

 • Een meer minimalistische kerst betekent minder stress.
 • Minder stress laat meer ruimte voor vreugde.
 • Een minimalistische kerst betekent dat je de dingen niet doet die je niet wilt doen.
 • En daarom betekent het meer tijd voor wat je werkelijk wilt doen.
 • Een meer minimalistische kerst stelt ons in staat om de focus te leggen waar het zou moeten zijn terwijl we vieren.

Hoe vaak heb je gezegd dat dit jaar anders zou zijn? Dit jaar zul je niet gestrest raken of jezelf te veel boeken. Dit jaar concentreer je je op de ‘reden voor het seizoen’, waarbij je mensen prioriteit geeft boven dingen.

Nou, wat als dit jaar anders kan zijn?

Ik zal je vier belangrijke manieren laten zien waarop je een meer minimalistische kerst kunt hebben … maar geen saaie, alledaagse kerst die aanvoelt als elke andere tijd van het jaar. Dit jaar kun je een minimalistische kerst hebben die je nooit zult vergeten, want het zal echt betekenisvol en magisch zijn.

1. Doe met opzet

Het belangrijkste onderdeel van het vieren van een meer minimalistische kerst is opzettelijk zijn. Je moet hier beginnen om de andere belangrijke manieren zelfs mogelijk te maken. Opzettelijk zijn met je kerstseizoen betekent nu beslissen wat voor soort seizoen je wilt dat het is.

Als je wilt dat dit jaar anders is, hoe wil je dan precies dat het anders is? Wil je binnen een bepaald budget blijven? Wil je minder op je schema hebben? Misschien wil je de focus verleggen van het ontvangen van geschenken naar het geven van geschenken voor je kinderen. Of misschien verlang je er echt naar dat de kersttijd meer gaat over het geschenk van God die Jezus stuurt om ons te redden.

Welke verandering je ook dit jaar wilt maken, wees er specifiek over, zodat je een plan kunt hebben om dat te realiseren. Is er een betere manier om de magie van Kerstmis terug in ons leven te brengen dan door opzettelijk te zijn met alles wat we wel en niet doen rond deze tijd?

Doe minder

De tweede manier om een ​​meer minimalistische kerst te vieren, is door minder te doen. Als de voorgaande jaren overweldigend waren met het aantal feesten, het uitwisselen van geschenken en het bakken om te doen, doe dan minder van die dingen. Beter nog, kies een paar dingen om te doen en vergeet de rest!

Soms leggen anderen verwachtingen bij ons op waardoor we ons overweldigd voelen, en soms wordt die verwachting verondersteld. En vaker wel dan niet, stellen we deze verwachtingen bij onszelf. We denken misschien dat Kerstmis zonder twintig soorten koekjes gewoon niet hetzelfde zou zijn. 

Als je deze verwachtingen zelf met Kerstmis plaatst, vraag jezelf dan af waarom u deze verwachtingen heeft. Wat is de reden achter de dingen die je doet? Zodra je het antwoord daarop weet, kun je verder gaan om betere beslissingen te nemen. Is het de kosten waard? Is er een betere manier om tot hetzelfde resultaat minus de stress te komen?

Als de verwachtingen van anderen zijn, verondersteld of expliciet vermeld, onthoud dan dat je uiteindelijk nog steeds de controle hebt over je leven en de manier waarop je Kerstmis gaat vieren. Wees respectvol en vriendelijk, maar zeg ‘nee’ als dat nodig is. Of overweeg in plaats van alles bij elkaar te weigeren je capaciteit en bied aan wat je kunt doen

Koop minder

De derde manier om een meer minimalistische kerst te hebben, is door minder te kopen. Overdrijf dit jaar niet met het geven van geschenken! Je weet dat je overdreven gaat met het kopen van geschenken als het je gestrest maakt of als het je financiële problemen bezorgt. En schulden maken over kerstcadeautjes is het gewoon niet waard!

Wees eerlijk. Draagt Kerstmis de rest van het jaar bij aan je financiële druk? Als dat het geval is, neem dan een stap terug in uw uitgaven. Stel een realistisch budget in en houd je eraan. Er zijn zoveel attente geschenken die je kunt geven, die geen fortuin kosten.

En als het alleen maar is om te beslissen wat je wilt kopen dat je stress bezorgt, doe dan je best om het simpel te houden. Je zou soortgelijke mensen soortgelijke cadeaus kunnen geven … zeg, al je grootouders krijgen een ingelijste familiefoto. Of je kunt een “regel” volgen die u helpt beslissen wat je voor je kinderen koopt en beperkt hoeveel je koopt. 

Veel mensen volgen een regel als deze:

 • Iets wat ze willen
 • Iets wat ze nodig hebben
 • Iets om aan te trekken
 • Iets te lezen
 • Iets om te maken
 • Iets te eten
 • Iets om te doen

Doe iets nieuws

Ten vierde, een geweldige manier om een ​​meer minimalistische kerst te hebben die je nooit zult vergeten, is door iets nieuws te doen. Als je het teveel eenmaal hebt weggesneden, is het geweldig om het allemaal te vervangen door iets dat voor jou betekenisvoller is.

Start een nieuwe traditie die beter aansluit bij de mentaliteitsverandering die je dit jaar doormaakt!  Je kunt dit jaar een of twee favoriete koekjes maken in plaats van 20 verschillende soorten te bakken.

Hoe zit het met het doen van een serviceproject om mensen in nood te helpen? Of je kunt geld doneren aan een goed doel. Je zou zelfs als gezin iets leuks kunnen doen in plaats van elkaar cadeautjes te kopen. Er zijn zoveel geweldige tradities waar je aan zou kunnen beginnen, die je ofwel in de juiste mindset brengen of helpen de rommel die Kerstmis kan veroorzaken te minimaliseren.

De kersttijd kan weer een magisch seizoen worden als we ervoor kiezen om iets zinvollers te doen!

Zet mensen voor spullen

Ten slotte is een andere belangrijke manier om een ​​meer minimalistische kerst te hebben, mensen boven dingen te plaatsen. Het is gemakkelijk te zeggen dat mensen belangrijker zijn dan dingen, maar dat is niet altijd wat onze acties communiceren naar de mensen om ons heen. Zoek deze kerst naar manieren om mensen op de eerste plaats te stellen… zelfs bij het geven van geschenken.

Concentreer je op het zegenen van iedereen die je dit jaar een geschenk geeft.

Je hoeft zich geen zorgen te maken over het vinden van het perfecte cadeau … het perfecte cadeau is er een waar je bewust over bent, rekening houdend met het unieke karakter van de persoon.

Focus op geven in plaats van ontvangen. Gebruik de kerstperiode niet als je tijd om alles te krijgen wat je nodig hebt of wilt voor het jaar. 

Concentreer je op het koesteren van de mensen op bijeenkomsten in plaats van op de geschenken die je ontvangt of het voedsel dat je eet.

Is het leuk om cadeaus te krijgen? Zeker! Is samen genieten van lekker eten een misdaad? Absoluut niet. Maar laat deze dingen je er niet van weerhouden om op te merken en te investeren in de mensen om je heen.

Dit vind je misschien ook leuk

Verf trends van 2022

De 9 kleuren die je nodig hebt voor de ultieme wondermuren Van aards geel tot zachtroze, deze nieuwste verftrends zullen de toon zetten voor de rest van je schema in

Lees Meer ...
Tablescaping

10 manieren om een ​​mooie tafelsetting te creëren voor de feestdagen Tablescaping is de trend die niet meer weg te denken is – zo creëer je een gevoel van gelegenheid

Lees Meer ...
Kleurtrends 2022

De nieuwste hoofdkleuren om komend jaar te gebruiken Op zoek naar de grootste kleurentrends voor 2022? Het begrijpen van kleur ligt aan de basis van alle beslissingen over interieurontwerp. Als

Lees Meer ...